שאלון תחושת מסוגלות אישית של המנהלת

שאלון תחושת המסוגלות האישית של המנהלת מאפשר לה לבצע רפלקסיה על יכולותיה המקצועיות ולזהות תחומים בהם נדרשת התפתחות או תמיכה נוספת. השאלון מתמקד בשלושה תחומים מרכזיים: הובלה פדגוגית, ניהול והובלת צוות, וניהול שותפויות.
ברמת המיזם, ניתוח תשובות המנהלים לשאלון מסייע למטה לבחון ולקדם את המענים שהמיזם מספק לצורך הובלת תהליכי השינוי בבתי הספר.



הקשר

בניסיון למקד את המאמצים במיזם באותם מנופי שינוי שהם בעלי השפעה פוטנציאלית גדולה יותר, פיתחנו כלי הערכה שמאפשרים לעקוב אחר השינויים הן ברמת התוצאות והיעדים והן ברמת התהליכים.

שאלון המנהלים הוא אחד מבין הכלים במערך כלי ההערכה שפותחו במיזם. זהו שאלון רחב הבוחן את עמדות המנהלים ביחס לתחומים שונים, בינהם תחושת המסוגלות האישית של המנהלת להובלת השינוי הבית ספרי. (תחומים נוספים הם העבודה עם מאמנת האוריינות והערכת תרומתה, ליווי הארגונים המלווים ותרומת מעטפת המיזם).

שאלון תחושת המסוגלות האישית להובלת השינוי

בחלק זה המנהלת מתבקשת להתייחס ל 17 היגדים העוסקים בשלושה תחומים: הובלה פדגוגית, ניהול והובלת צוות וניהול שותפויות, ולדרג את תחושת המסוגלות שלה ביחס לכל אחד מהם.

השאלון מאפשר למנהלת לבצע רפלקסיה ביחס לתחושת המסוגלות שלה לבצע את המשימות המרכזיות שעומדות בפניה ומהווה הזמנה עבורה לבחון את תחושותיה ביחד עם המלווה מטעם הארגון. בשיח עם המלווה המנהלת יכולה לבחון אילו היגדים חשובים לה במיוחד ואילו פחות ומדוע, מה משפיע על תחושותיה ביחס להיגדים השונים ולחשוב יחד מה ניתן לעשות כדי לשפר את תחושת המסוגלות שלה ביחס להיבטים אותם דירגה באופן נמוך.

קשרים בין תחושת מוסגלות אישית של המנהלת למדדים נוספים

ניתוח רב־שנתי של כלל הנתונים הנאספים במיזם מאפשר לנו לזהות קשרים בין מדדים שונים ולהצביע על אפיקי פעולה שחשוב להתמקד בהם בניסיון להוביל שיפור חד ומואץ בבתי הספר. מבדיקת הקשרים בין המדד של תחושת מסוגלות אישית של המנהל למדדים שונים הנאספים במיזם, מצאנו מספר קשרים משמעותיים[1]:

הממדים גובה המתאם
תחושת מסוגלות אישית מנהל – מעורבות המנהל בפדגוגיה 0.54
תחושת תמסוגלות אישית מנהל – תחושת מסוגלות צוותית 0.5
תחושת תמסוגלות אישית מנהל - שיעור התלמידים ברמות הגבוהות במבחן האסיף 0.64

התרשימים הבאים מבטאים בצורה ויזואלית את המתאמים שנמצאו - ככל שהנתונים מרוכזים קרוב יותר סביב קו המתאם והשיפוע שלו גבוה יותר, כך הקשר בין המשתנים חזק יותר.

תרשים זה מראה שככל שתחושת המסוגלות האישית של המנהלת גבוהה יותר, כך היא מעורבת יותר בתחומים הפדגוגיים ולהפך. נראה שקיים מעגל של חיזוק חיובי - מנהלת בעלת תחושת מסוגלות גבוהה יותר מרגישה ביטחון להיות מעורבת יותר בתחומים פדגוגיים, כתוצאה מכך היא צוברת ניסיון וידע שמחזקים את תחושת המסוגלות שלה, מה שמוביל למעורבות גדולה יותר וכן הלאה.

תרשים זה מראה שככל שתחושת המסוגלות האישית של המנהלת גבוהה יותר, כך עולה גם תחושת המסוגלות המשותפת של הצוות, ולהפך. מנהלת בעלת תחושת מסוגלות גבוהה עשויה לשדר ביטחון ואופטימיות שמשפיעים על תחושת המסוגלות המשותפת של הצוות. כמו כן, ייתכן שמנהלת שמאמינה ביכולותיה תומכת יותר במורים, מעורבת יותר בתהליכים פדגוגיים ומקדמת שיתופי פעולה בצוות וכל אלו מחזקים את תחושת המסוגלות המשותפת בצוות. סביר להניח שהקשר מתקיים גם בכיוון השני - צוות בעל תחושת מסוגלות משותפת גבוהה עשוי לספק למנהלת סביבת עבודה תומכת, משוב חיובי ולהגיע להישגים גבוהים יותר, כל אלו מחזקים את תחושת המסוגלות של המנהלת.

תרשים זה מראה שככל שתחושת המסוגלות האישית של המנהלת גבוהה יותר, כך עולה שיעור התלמידים המגיעים להישגים גבוהים במבחן האסיף. זהו ממצא משמעותי שניתן לפרשו בכמה דרכים – מנהלת בעלת תחושת מוסגלות אישית גבוהה עשויה להיות אפקטיבית יותר בהובלה הפדגוגית, בהובלת הצוות, ביצירת תרבות של ציפיות גבוהות ובניהול המשאבים. קיימת גם אפשרות להשפעה דו כיוונית, כלומר ייתכן גם שהישגים גבוהים של התלמידים מחזקים את תחושת המסוגלות האישית של המנהלת.

כלים ניהוליים משלימים

שאלון תחושת המסוגלות האישית של המנהל מאפשר למנהלת לבצע רפלקסיה על יכולותיה המקצועיות ולזהות תחומים בהם נדרשת התפתחות או תמיכה נוספת.

הכלי מפה לעיצוב זהות ניהולית מתמקד בזהות הניהולית האישית של המנהלת. הוא עוזר למנהלת למפות את הערכים, החוזקות והנטיות האישיות שלה ולחבר אותם לאתגרים ולאפשרויות בבית הספר. זהו כלי רפלקטיבי הממוקד ב"מי אני כמנהלת" ומהם מקורות הכוח הפנימיים שלי.

הכלי מערך לכתיבת תכנית עבודה מתמקד בתרגום החזון והמטרות של בית הספר לתכנית עבודה אופרטיבית. הוא מספק מתודולוגיה מובנית לתכנון, ביצוע ומדידה של פעולות להשגת תוצאות רצויות.

שימוש בשלושת הכלים מסייע למנהלת ליצור רצף והמשכיות מהזהות הניהולית האישית, לתחושת המסוגלות ולבסוף לפעולה קונקרטית. ניתן לחזור אל הכלים הללו בנקודות זמן שונות במהלך השנה ולבחון מחדש את מרכיבי הזהות הנהולית, תחושת המסוגלות והפעולות לביצוע.

מקורות והערות

  1. לצורך בחינת הקשרים בין המדדים השתמשנו במדד R של פירסון: מדד סטטיסטי המייצג את עוצמת הקשר בין שני משתנים. הקשר יכול להיות מלא או לא קיים כלל, חיובי או שלילי וערכיו נעים בהתאמה בין 1 ל 1-. ככל שהערך המוחלט של ה-R קרוב יותר ל 1 או 1- הקשר חזק יותר. המדד לא מאפשר לנו לקבוע מי מהמדדים משפיע על מי, אלא להבין שככל שאחד מהמדדים משתפר, כך גם משתפר המדד השני (קשר חיובי) או מתעכב (קשר שלילי).